喺澳洲每週花三粒鐘撐廣東文化

建議以下做法及行程給墨爾本的家長們。

首先呢篇文章唔係聲討某某集團嘗試消滅廣東話及文化,亦絕無此意。本人七十後,細個時殖民地小學開始已經只教文言文。如果唔係Ben Sir(歐陽偉豪),我一直以為白話係唔可以寫出嚟(例如原來搣、撈、撚係正字嚟㗎)。正所謂自己文化自己撐,唔好閂門先至去幫襯。

話說澳洲政府資助電台,考慮合併廣東話及普通話組,引起香港移民關注,有人呼籲大家上去留言比啲壓力。其實坐冷氣辦公室嘅老闆,只看聽眾人數分配資源同重組人手,邊會理你咁多。大家投訴還只會為佢地添麻煩。

我自己本人就咁做法,每週花三小時用來支持廣東文化,輕輕鬆鬆又完成任務。而且花費少,效果又不錯。

每逢星期六,送兩名仔女去上廣東話中文班,九至十二點。父母不需要留下,三歲都收,不同年紀一齊上堂,超happy一齊玩,大人就當變相托兒服務。

之後兩公婆自由了可以去茶記或廣東菜餐館幫襯。老移民一定知道邊間個廚做廣東菜,新嚟嘅睇餐牌,或者去燒味餐廳,就冇死錯人。

等餐時用手機聽或睇本地電台廣東話節目,記得like 吓,好似要like吓我啲劣文一樣(曲)。點擊次數就係最好嘅支持,讓管理人員無話可說。嚟得澳洲,多少相信呢度政府,信佢地會持平。

只係三粒鐘,盡了香港人基本傳承責任。

不要寄望中文班效果同香港學校一樣,小朋友又嬉戲多過學習,大講英文。不過上了兩年小朋友的確可以同老婆用廣東話溝通,收貨也。佢哋用Google translate 抄功課,我亦冇所謂,始終佢地唔太情願去接受呢個苦差。

廣東話班供應不多,但大家可以照去留名,我老婆直頭喺朋友間湊夠十幾人一齊去報名。廣東話班話事人又樂見夠人起機,開多一班又多一個老師搵份兼職外快,又可爭取更多政府資源。

重點係,一年先收$80,係一年呀!仲有托兒,想點。

教會同政府都有舉辦(有link):

路德會

政府VSL,如果你嗰區冇開班可嘗試自己”組團”,需要十五至二十人左右,再直接聯絡經理(墨爾本東區係羅嘉勵小姐)。

SBS廣東話網上廣播

大家留意外國廣東話廣播多由義工幫手,佢哋雖然未必係專業但請多多支持!我阿媽都報過新聞,仲要自己睇報紙之後寫稿。

主題圖片來源:SBS電台網站。

我的網誌網址及其他文章的連結。歡迎分享連結,並請like and follow 我網誌的Facebook Page ,多謝支持。

Published by Lok

Middle-aged entrepreneur who is always looking for inspirations to create. 中年有機, 好戲在後頭! 小弟一把年齡,驚覺中年先有機,生活無可避免改變,現在誠實面對 。每日繼續打拼,尋找靈感,堅持去創造。

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: