歲晚孤兒仔

「傳說世間每個人 也會有一位天使護蔭」

陳奕迅《孤兒仔》歌詞,作詞:李峻一。

一個人住在外國,面對四面牆,過時過節時倍感孤單。

有一年在美國正值感恩節,所有人都會回家團聚。喺個客嘅辦公室中大部份人也提早離開(接近香港人做冬),三點左右只剩下小貓三四,包括我。剛到貴境的我,二十出頭,小小職員仔,無親無故。客戶大老闆剛巧走過,知我無着落,於是邀請我去她家作客。

受寵若驚,加上年少無知不懂處理,我竟然打電話返公司問我老細我應唔應該去。

「當然啦,你想去就去!」

我臉皮十尺厚,加上點都好過一個人係屋企,於是我決定赴約。

喺個客屋企寬敞嘅飯廳中,八尺長飯枱坐滿三代同堂,再加上我一個陌生人。我被安排坐喺我個客旁邊,即係主人家隔離。她兒孫們你眼望我眼,不知說什麼,我個客人生經驗豐富,逐一介紹她親自下廚煮嘅意大利菜來打開話題,講完餸菜再介紹她家中的藝術品。不過佢又真係煮得好好食,除了是一座數據中心的話事人,佢另有一間意大利餐廳兼藝廊生意。可是她與家人當晚原本一聚天倫的時間被我打擾了,只是善良的她們不介意。

在美國多年非常幸福,以上的經驗不只一次,總有貴人邀請我搭單一齊過節。感恩節隻大火雞雖然又乾又鞋,但咬開永遠是滿瀉的人情味。

再次感激Lauren,更特別鳴謝華姐,查理,及烈叔山E一家人,有了你們,每年所有紅日我唔駛一個人喺房叮TV Dinner食。

今晚我一家四口會在家中食團年飯,如果你又係一個人,會揸車又唔嫌棄酒微菜薄,歡迎嚟一齊食飯。我住喺墨爾本東區,請PM我。

希望大家都齊齊整整,團團圓圓。牛年新年快樂,賺多啲,最緊要身體健康。

Published by Lok

Middle-aged entrepreneur who is always looking for inspirations to create. 中年有機, 好戲在後頭! 小弟一把年齡,驚覺中年先有機,生活無可避免改變,現在誠實面對 。每日繼續打拼,尋找靈感,堅持去創造。

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: