要活到二百歲嗎?

張堅庭導演說衰老是病,可防可抗,或者說是減慢。我對於其可行性冇興趣。如果一個人能不停活下去,可能會很痛苦。我視我對狗狗尤如子女,他們已離開一年多,我仍然非常傷心。如果要我不停目擊至愛親朋相繼離去,痛苦到毫無感覺,對世情不再關心,一定非常寂寞。就算冇睇《來自星星的你》(或者被該劇影响),這是容易被感受到的。

所以,人生時間是有限的。我現在47歲,時間很寶貴。

若然我今天繼續好似30歲時咁搵錢儲錢,咁就只係累積成癮,而且會用唔晒嘅,反而浪費我嘅時間同健康。我今天對物質仍有慾望,但絕對唔會用時間同健康去交換。相反,我的工作目標是賺取時間和自由,才可以享受家庭,享用物質。

我要學習追求生活質素,親人陪伴時間,而不是追逐退休時手上有什麼物質。只要一家人生活滿足,物質就自然足夠,呢個唔係雞先定係蛋先嘅矛盾。

今天要累積嘅,係經驗、智慧、人情和故事。工作上要包括傳承,將學到嘅、曾經做錯過嘅,赤裸裸咁傳比下一代。我覺得咁樣比留低財富更重要,如果有錢剩,同下一代一齊花,留下回憶更美妙。另外自私啲講,起碼我有份玩有份享受。

朋友Jackson 看了最新鐵金剛007電影,套用他翻譯了的其中一句對白,「男人要活出人生,而不虛渡。」(對白原文是”The proper function of man is to live, not to exist.” )

我好肯定我活得很充實,感恩。

後記:看谷德昭導演的《爆谷一周》,節目名好Juice,其實谷導旨在傳承,當然,希望可以令香港人笑一下。

後記之二:你死嘅時候想遺產多,定係花牌多呢?哈哈我兩樣都唔想,環保最緊要。

主題圖片:公園鳩影,但又好似配合到本文感覺。

Published by Lok

Middle-aged entrepreneur who is always looking for inspirations to create. 中年有機, 好戲在後頭! 小弟一把年齡,驚覺中年先有機,生活無可避免改變,現在誠實面對 。每日繼續打拼,尋找靈感,堅持去創造。

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: